Deszka, Palló

Deszka, Palló

Boules

Boules

Raklapelem

Raklapelem

Karó, fűrészelt karó

Karó, fűrészelt karó


Fafajok: Tölgy (Quercus sp.)
Bükk (Fagus silvatica)
Kőris (Fraxinus sp.)
Juhar vagy jávor (általában hegyi juhar, Acer pseudoplatanus)
Éger (Alnus glutinosa)
Hárs (Tilia sp.)
Vastagság: 25, 32, 40, 50, 60 mm
Minőség: Kiváló (I-II. osztály)
Középminőség (I-II. jó III. osztály)
Normál minőség (I-III. osztály)
Minőséget általánosan meghatározó szabvány: MSZ ISO/1031: 1994.
Nedvességtartalom: Friss áru: 30% feletti
Félszáraz áru: 20-30%-ig
Légszáraz áru: 18-22%-ig
Műszárított áru: 10-12%-ig
Általános felhasználási terültek:
 • Asztalos-, bútoripar
 • Épületasztalos ipar
 • Fal és padlóburkolatok
Termék előnyei: Tömör fa, igényes végtermék
Alkalmazott mennyiségi egység: m3
Erdért lépcső

Ajtó, lépcső, bútor - A szemet gyönyörködtető, időtálló késztermék bázisa a jó alapanyag.

Összegyűjtöttük a leggyakrabban használatos lombos faanyagok főbb jellemzőit.

 • Juhar

  Juhar

  Fája sárgásfehér, a korai juhar vöröses, sárgásbarnára színeződik. Az évgyűrűk nem határozottak. Gyakori a hullámos rostfutás által okozott keresztirányú csíkosság. A faanyag kemény, igen kopásálló, rugalmas, rövid rostú, könnyen megmunkálható. A helytelen tárolástól elszíneződhet.

  Felhasználás

  Jó műszaki tulajdonságainak köszönhetően az asztalosok és esztergályosok is kedvelik. Konyhabútor készítésnél részesítik előnyben. Padlózatként kopásállósága révén igen tartós. Furnérja is igen kedvelt. Rétegelve székülésnek használható. Használják még dísztárgyak, hangszerek, vonalzók nyílvesszők készítésére is.

 • Körte

  Körte

  Színe a vöröses fehértől a vörösesbarnáig terjedhet. Gőzöléstől vörösesbarnára változik. Az évgyűrűk nem határozottak. A rostfutás gyakran hullámos. Fája kemény szívós, nehezen hasad, rövid rostú, sűrű, nehezen megmunkálható, de jól pácolható és lakkozható. Erősen zsugorodik, de kevésbé vetemedik.

  Felhasználás

  Furnér, faragás, szobrászat, fametszés, rajzszerszám. De készítenek belőle bútort hangszert intarziás tárgyakat is. Pácolva ébenfa utánzására használható.

 • Tölgy

  A gesztje világosbarna, idővel erősen sötétedik. A szíjács fehér, keskeny. A fája gyűrűs likacsú, szaga csersavra utaló. Kemény tömör, durva rostú, rugalmas és jól megmunkálható. Szilárdsága nagy. A fémek elszínezik. Időjárásálló. Víz alatt nagyon sokáig eláll

  Felhasználás

  Mindenütt felhasználható, ahol a tartósság, keménység és nagy teherbírás a követelmény. Épület és bútorasztalos ipar, magas és mélyépítés, hordógyártás, furnérgyártás, parketta és nyílászáró szerkezetek alapanyaga. A hajógyártásban ma is nélkülözhetetlen. Jól hasítható és mivel tartós és szilárd is elsőrendű hordóanyag. A bútorgyártásnak is a kedvelt anyaga: tömör és furnérozott bútorok, faragott bútorok készülnek belőle

  Tölgy
 • Éger

  Éger

  Színe vörös fehértől a narancsig terjed, idővel sárgás- vörösbarnára sötétedik. Jellemzőek a bélfoltok. Az évgyűrűk határozottak. A faanyag lágy, rugalmas, könnyen megmunkálható és pácolható.

  Felhasználás

  A fafaj elsősorban a furnér és rétegelt lemezgyártásban játszik szerepet, de használják ajtóbélés, vakfa gyártására is. Könnyű súlya és jó megmunkálhatósága miatt kedvelik az esztergályosok is. Fapapucs készül belőle. A fametszők és faszobrászok is igen kedvelik hangsúlytalan szerkezete miatt

 • Kőris

  A gesztesedés csak idősebb korban lép fel. A geszt színe: vöröses - fehértől a világosbarnáig terjed. A szíjács sárgás, vöröses fehér, jellemző az erőteljes sárgulás. A faanyag gyűrűs likacsú. Fája kemény rostjai finomak és hosszúak. Rugalmas, szívós és jól megmunkálható. A geszt rideg. Szilárdsága nagy. Gőzölve hajlítható.

  Felhasználás

  Furnérja a bútoriparban igen keresett, mert szép rajzolatú. A járműipar kereket, küllőt, talpat és hajlított elemeket készít belőle keménysége és rugalmassága miatt. E miatt készítenek belőle sportszereket, mint pl.: síléc, evező, szánkó, gerely. Parketta és hordó alapanyag is

  Kőris
 • Hárs

  Fája sárgától vörösesbarnáig terjedő színű, az évgyűrűk határozottak, a faanyag nagyon lágy, sűrű, meglehetősen rugalmas és jól megmunkálható Zsugorodása nagy. Kevéssé tartós. Finom és egyenletes szövete miatt minden irányban jól vágható és esztergályozható.

  Felhasználás

  Vakfa, vakfurnér, rajztábla, fametszés, faszobrászat, hangszer, modellezés.

  Hárs
 • Bükk

  Színe sárgás vöröses - világosbarna, gőzölve vörösbarnára mélyül. A faanyag kemény, szívós, sűrű, kevéssé rugalmas, jól megmunkálható és pácolható. Gőzölve jól hajlítható és vetemedése is csökken. Zsugorodása jelentős. A felület kezelhetősége és telíthetősége jó.

  Felhasználás

  Furnér, rétegelt lemez, bútor- hajlított bútor, padló, préselt faanyag, hordódonga, kerék, kaptafa, vegyipar (faecet).

  Bükk
 • Szil

  Szil

  A geszt világosbarna - szürkésbarna, a szíjács sárgásfehér - szürke, idővel erősen sötétedik. Gyűrűs likacsú. A rostlefutás gyakran hullámos. A faanyag kemény, rugalmas, hosszú rostú, nehezen hasad. Zsugorodása csekély mértékű. Szaga kellemetlen. SH lakkok használatakor száradási zavarok léphetnek fel.

  Felhasználás

  Furnér, padló, bognárfa, sporteszköz.

 • Fűz

  A geszt világos vörösbarna. A szíjács fehér és keskeny. Az évgyűrűk jól láthatóak. A faanyag nagyon lágy, szívós és hajlítható, kevéssé rugalmas, könnyen hasad, jól megmunkálható és pácolható.

  Felhasználás

  Furnér, rétegelt lemez, vakfa, kosárkötészet, láda, csónak, sportszerek, facipő, gyufa, farostlemezgyártás.

  Fűz